Premierul Tariceanu isi exercita in mod defectuos atributiile de serviciu
5 martie 2008 - Partidul Democrat Liberal a depus ieri, 4 martie, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Calin Popescu Tariceanu. M-am numarat printre semnatari, alaturi de inca alti 21 de parlamentari PD-L.
Consideram ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu este vinovat de savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 246 Cod penal – Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv art. 248 Cod penal – Abuz in serviciu contra intereselor publice intrucat, de la data la care a fost votata de catre Camera Deputatilor motiunea simpla „Anulati taxa de prima inmatriculare!” si pana in prezent, cu rea-credinta, si-a exercitat atributiile de serviciu in mod defectuos, cauzand o vatamare intereselor legale ale subscrisilor, precum si intereselor publice.

PRIMA INCALCARE A ATRIBUTIILOR DE SERVICIU - La data de 11 februarie 2008 Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal a depus la Camera Deputatilor motiunea simpla cu titlul „Anulati taxa de prima inmatriculare!”. Textul motiunii a fost semnat de un numar de 70 de deputati ai Partidului Democrat Liberal.

Ulterior, la data de 19 februarie 2008, motiunea simpla susmentionata a fost dezbatuta cu respectarea dispozitiilor art. 139-153 din Regulamentul Camerei Deputatilor fiind adoptata cu un numar de 158 de voturi pentru si 89 impotriva.

Motiunea simpla a avut in vedere anularea taxei de prima inmatriculare introdusa in Codul Fiscal prin Legea nr. 343/2006 si ulterior revazuta prin O.UG. nr.110/2006, taxa ce are natura unui impozit.

Consideram ca daca legiuitorul constituant a considerat ca este necesar a se reglementa si motiunea simpla alaturi de motiunea de cenzura, inseamna ca a avut in vedere si efectele pe care fiecare dintre ele le poate produce. Daca motiunea de cenzura adoptata conduce la caderea Guvernului, motiunea simpla care priveste, in principal, aspecte legate de politicile interne si externe ale Guvernului, odata adoptata, trebuie sa determine ameliorarea politicii sau a programului Guvernului. Altminteri nu ar mai exista un efect practic, politic si juridic, ci doar unul de imagine.

A DOUA INCALCARE A ATRIBUTIILOR DE SERVICIU - In afara de nerespectarea aplicarii in concret a prevederilor constitutionale si de neluarea in consecinta a unor masuri eficiente de catre Guvernul condus de Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, masuri indicate prin motiunea simpla adoptata, abuzul in serviciu reiese si din ignorarea prejudiciului cauzat pe de o parte subsemnatilor, si pe de alta parte cetatenilor Romaniei si institutiilor statului roman.

Astfel, asa cum s-a aratat si in textul motiunii simple, un numar foarte mare de cetateni au contestat deja in instanta introducerea acestei taxe, iar cauzele respective au fost solutionate irevocabil in favoarea acestora si in dauna statutului.

Intr-un final, toate sumele de bani ce urmeaza a fi restituite in baza unor asemenea hotarari judecatoresti vor fi suportate de fiecare dintre cetatenii Romaniei, in calitate de contribuabili, si, in mod evident, de catre membrii Partidului Democrat Liberal.

Mai mult, incalcarea prevederilor Tratatului Comunitatii Europene poate determina o serie de sanctiuni din partea Comisiei Europene impotriva Romaniei, aceasta putand solicita Curtii Europene de Justitie sanctionarea Romaniei si aplicarea unei amenzi de sute de milioane de euro.

Conform argumentelor prezentate in cadrul motiunii adoptate, daca Guvernul nu renunta la taxa de prima inmatriculare, o eventuala amenda aplicata Romaniei de catre Curtea Europeana de Justitie i-ar putea costa dublu pe cetatenii romani, intrucat cuantumul acesteia va fi achitat tot din bani proveniti din taxele si impozitele achitate de catre contribuabili.

Se poate constata ca prin actul normativ initiat si adoptat de Guvern si, ulterior, prin nerespectarea recomandarilor prevazute in motiunea simpla adoptata de Camera Deputatilor, Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a condus si conduce la crearea unui imens prejudiciu atat cetatenilor Romaniei, cat si institutiilor statului roman.

Mai mult, Calin Popescu Tariceanu s-a aflat si se afla in conflict de interese, intrucat este presedintele de onoare al Asociatiei Proprietarilor si Producatorilor de Automobile (APIA). Conform unor analize economice s-a concluzionat ca APIA castiga bani in urma aplicarii taxei de prima inmatriculare, in timp ce statul va pierde bani ca urmare a despagubirile acordate de instantele romane, precum si din eventualele sanctiunilor stabilite de Uniunea Europeana.

Analiza faptelor prezentate conduce la concluzia ca Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a exercitat si exercita in mod defectuos atributiile sale de serviciu, intrucat respectarea actelor Parlamentului – in cazul nostru o motiune simpla – reprezinta atributii de serviciu ale ministrilor, pe care acestia sunt obligati sa le aplice intocmai.

« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe