Cristian Boureanu a fost ales vicepresedinte al PLD
31 martie 2007 - Domnule presedinte, stimati invitati, dragi colegi, Ne nastem ca partid intr-un moment dificil. Traim vremuri tulburi in politica romaneasca. Aproape ca nu avem aliati si avem multi dusmani. Politica romaneasca este tot mai departe de interesele oamenilor si trebuie sa spunem acest lucru.
Doamnelor si domnilor,

Asistam in mod cert in aceste zile la revenirea PSD la putere, in mod fraudulos si cu complicitatea PNL. Tariceanu si Geoana au sacrificat primele trei luni de la aderarea Romaniei in UE, aruncand tara in haos pana se hotarasc ei daca isi oficializeaza relatia.

Nu mai are importanta daca PNL recunoaste sau nu colaborarea cu PSD, intrucat aceasta a devenit evidenta pentru oricine. Chiar si impachetat frumos de consilierii sai, Calin Popescu Tariceanu ramane acelasi produs toxic pentru poporul roman.

Avem un prim ministru corupt in toate sensurile cuvantului. Corupt de putere, corupt moral, corupt de grupurile de interese transpartinice care il tin ca prim-ministru de paie pentru a le reprezenta interesele intr-un guvern scapat de sub controlul democratic al cetatenilor.

Nu ne aflam astazi aici pentru a vorbi despre Calin Popescu Tariceanu. Dar avem obligatia de a discuta serios despre destinul democratiei romanesti. Trebuie sa vorbim despre deturnarea voturilor pentru Alianta D.A. Despre stoparea programului anticoruptie pentru care am militat in campania electorala si cu care noi am castigate alegerile. Despre negocierile subterane existente intre opozitie si putere, un atac grav, de neacceptat, nimicitor la radacinile firave ale democratiei romanesti.

Trebuie sa vorbim despre ingroparea a ceea ce inseamna onoare in politica si despre incalcarea regulilor elementare ale democratiilor consacrate. Aliantele pentru putere trebuie asumate public, iar opozitia trebuie sa fie reala si nu de fatada, pentru ca altfel drumul spre dictatura grupurilor de interese este deschis.

Fata de aceste comportamente politice, PLD are azi o singura optiune: aceea de a fi un partid de opozitie. Avem nevoie de un curent liberal puternic, modern si coerent, parte a unei forte de dreapta consolidate. PLD este astazi singurul partid liberal in Romania. Avem dreptul si avem obligatia sa spunem acest lucru.

In manualele scolare va scrie probabil: “In 2007, la fel ca si Gh Tatarescu cu 62 de ani mai inainte, Calin Popescu Tariceanu a batut palma cu comunistii”. Acest lucru a afectat grev increderea in liberalism si din pacate poate sa distruga dreapta romaneasca. Avem obligatia sa construim o forta puternica de dreapta.

Trebuie sa reconstruim Alianta si increderea oamenilor in aceasta. In fond, spiritul, principiile si oamenii care au pus bazele Aliantei Dreptate si Adevar se gasesc astazi in PLD.

Ii asteptam alaturi de noi pe partenerii nostri de la PD, ca sa refacem impreuna Alianta pe care au votat-o romanii in 2004. Nu cred insa ca trebuie sa stam pe loc pana cand se vor hotari ei sa vina. Trebuie sa ne construim propriul nostrum drum si propria noastra identitate politica.

Trebuie sa convingem oamenii ca niste principii ne-au indemnat sa apucam pe acest drum. Trebuie sa convingem o populatie satula de vorbarie politica nesfarsita ca avem si altceva de oferit decat cuvinte frumos insirate.

Trebuie sa demonstram ca avem proiecte pentru Romania. Trebuie sa reusim ca partid de dreapta sa redam romanilor increderea in valorile familiei. Trebuie sa sustinem si sa promovam, intr-o Europa unita, valorile culturii si credintei noastre. Trebuie sa venim cu solutii de dreapta pentru problemele sociale ale romanilor. Trebuie sa lucram pentru natiunea romana ca intreg, dar mai ales pentru fiecare individ in parte, aparandu-i drepturile si interesele.

Avem lideri de valoare, personalitati cunoscute si apreciate. Avem numerosi lideri in intreaga tara. Avem alesi locali in intreaga tara, alesi in campania electorala alaturi de Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Mona Musca. Avem membri simpli valorosi, curati si dornici sa schimbe ceva in Romania. Si avem foarte multi tineri, pentru prima oara in politica.
Impreuna putem sa construim un partid modern si sa lucram la consolidarea dreptei.

Dragi colegi,

Doresc sa-mi asum, daca ma veti vota, functia de vicepresedinte pe relatii politice si internationale. Am de gand sa imi mai asum un rol: acela de a vorbi cu sinceritate si de a spune adevaruri neplacute, asa cum am facut-o intotdeauna. Trebuie sa fim extrem de atenti sa nu transplantam la nivelul PLD practici care sunt ca buruienile: odata ce s-au inradacinat sunt greu de smuls, se dezvolta repede si sufoca tot partidul.

Voi atentiona asupra oricaror derapaje de la liberalism si democratie, cele doua principii pe care, nu trebuie sa uitati, le-am inclus in denumirea partidului nostru.

In incheiere, cu permisiunea domnului presedinte, cer Congresului sa-si declare sustinerea neconditionata pentru votul uninominal. Este un proiect pentru care militez de mai bine de doi ani, pentru ca sunt convins ca daca s-ar fi introdus votul uninominal, Romania nu ar fi ajuns aici.

Solicit Congresului – si cred ca sunt in asentimentul dvs, domnule presedinte – sa acorde mandat alesilor si parlamentarilor sai sa promoveze proiectul introdus de noi in Parlament. Dar sa dea dovada de flexibilitate in negocieri, sustinand orice varianta care are ca rezultat final introducerea votului uninominal la urmatoarele alegeri.

Numai in acest fel vom avea o clasa politica responsabila, in locul spectacolului jalnic la care asistam in aceste luni.

In final, dragi prieteni, va multumesc tuturor pentru eforturile facute pana acum. Suntem astazi un partid puternic, cu o doctrina clara, cu un program economic unic pentru Romania europeana. Sunt sigur ca vom reusi impreuna.

« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe