Discurs sustinut in Parlamentul Romaniei, in cadrul sedintei comune in care s-a supus la vot suspendarea Presedintelui Basescu
19 aprilie 2007 - Doamnelor si domnilor, Ne aflam intr-un moment trist, pe care nu ma asteptam sa-l traiesc dupa 17 ani de democratie. In mod sigur nu dupa alegerile din 2004. Astazi nu asistam la o dezbatere pe teme politice sau constitutionale. Suntem martori – si unii dintre dvs participanti - la o lovitura de stat deghizata de mantuiala sub masca democratiei.
Numai asa se explica de ce un grup de oameni cu o legitimitate indoielnica incearca daramarea sefului statului. Complotistii nu asigura celui descaunat un proces corect. La fel, coalitia antiprezidentiala ignora verdictul Curtii Constitutionale care spune clar ca seful statului nu a incalcat legea suprema.

Nu Constitutia, nu prerogativele sefului statului, nu partidele, nu Parlamentul sunt astazi in discutie. Este vorba de fapt de razbunarea catorva oameni, tulburati de la aranjamentele lor, impotriva celui care le-a stricat sistematic jocurile.
Iar in aceasta turbulenta sunt antrenate si compromise partidele, institutiile statului si procesul de reforma in Romania. Probabil pagube colaterale pentru PNL, PSD, PC si PRM.

Si daca tot s-a vorbit aici despre drepturile si obligatiile sefului statului vreau sa fac un comentariu. Dupa coalitia antiprezidentiala, presedintele ar trebui sa aiba un singur drept: dreptul de a ramane tacut, orice ar spune urmand sa fie folosit impotriva sa si, asa cum spunea un coleg democrat, o singura lege de aplicat: Omerta, legea tacerii.
Le atrag atentia colegilor liberali ca nu avem nevoie de un presedinte pentru linistea noastra, asa cum cerea PSD prin anii 90, ci de un presedinte jucator pentru linistea romanilor.

Daca tot discutam despre ceea ce ar trebui sau nu sa faca presedintele, poate ar trebui sa vorbim si despre obligatiile politicienilor si despre responsabilitatea in politica.
Noi, toti, indiferent de partid, avem obligatia sa respectam legea si cand ne convine si cand nu ne convine.
Ceea ce se intampla astazi aici este un caz in care Parlamentul nesocoteste avizul garantului suprem care vegheaza asupra Constitutiei. De ce? Pentru ca verdictul Curtii Constitutionale nu ii convine.
Avem obligatia sa fim coerenti. In actul prin care cerea suspendarea lui Basescu, PSD ii reprosa ca a criticat public verdicte ale Curtii Constitutionale si ca a discreditat CSM si Parlamentul prin acuzatii fara fond.

Ieri chiar, Mircea Geoana, presedintele aceluiasi PSD, incerca sa destabilizeze si sa compromita dintr-o lovitura patru institutii ale statului: Curtea Constitutionala, SRI, SIE si Administratia Prezidentiala. In logica aplicata presedintelui, Mircea Geoana ar trebui sa se suspende si el.
Avem obligatia de a respecta vointa electoratului. Milioanele de voturi cu care Basescu a fost desemnat presedinte sunt mai importante decat cele doua sute de voturi targuite ca la piata si traficate pe la colturile Parlamentului ca sa iasa numarul necesar pentru suspendare.
Avem obligatia sa nu ne batem joc de banul public. Suspendarea presedintelui, urmata de referendum sau de alegeri prezidentiale anticipate, este o campanie costisitoare de imagine, conceputa de PSD, PRM, PC si PNL si platita de la bugetul statului.
Avem obligatia de a raspunde pentru deciziile noastre. Nu este corect sa ne ascundem in spatele votului de constiinta ca sa nu spunem cum votam la suspendarea lui Basescu. A lasa o decizie de un asemenea impact la latitudinea fiecaruia si ce-o iesi o iesi, este ca si cum ai guverna tara dand cu banul. Dar domnul Tariceanu guverneaza dand cu bani in dreapta, dar mai ales in stanga.

Nu este corect nici sa ne ascundem in spatele unei majoritati parlamentare obscure ca sa trecem legile. Este dreptul oricaror partide sa se alieze, dar trebuie s-o faca in mod deschis si sa-si asume impreuna raspunderea.

De ce nu vin domnii Geoana si Tariceanu, aici de fata, sa ne spuna cinstit ca da, ei vor suspendarea lui Basescu si anume pentru ca acesta nu tace din gura?
Ar fi cinstit sa admita ca manevrele impotriva presedintelui, inclusiv cea de azi, au menirea sa ne abata atentia de la un alt fapt.

In anul 2004, PSD a fost dat afara pe usa. In 2007 a revenit in guvern pe fereastra lasata deschisa de Calin Popescu Tariceanu.
Asistam, de la inceputul anului, la restauratia PSD, cu binecuvantarea PNL. Iar seful statului, prin criticile sale, ar fi o piedica in calea restauratiei.

Aceasta a inceput cu blocarea legii ANI in Parlament si s-a desavarsit odata cu scoaterea PD de la guvernare si constituirea Cabinetulului Tariceanu II. Sau poate ar trebui sa il numim Cabinetul Geoana I. PSD in acest moment s-a cocotat din nou la putere, iar PNL este pe post de Aprodul Purice, pe spinarea caruia calca stapanul ca sa incalece.

Cabinetul Geoana I – condus de un premier pe care in mod bizar il cheama Tariceanu - s-a abatut deja, in numai doua saptamani, de la programul Aliantei pe care pretinde ca il respecta. In locul retrocedarii proprietatilor avem o lege pentru chiriasii din casele nationalizate. Nu spun ca e rau dar este o masura din programul PSD, partid care, ni se spune, nu este la guvernare.
In locul eliminarii incompatibililor din Sanatate, demers inceput anul trecut, asistam acum la eliminarea incompatibilitatilor. De lupta anticoruptie, prioritate in 2005, nu se mai aude nimic.
Ii reamintesc premierului ca si-a asumat raspunderea atat pe pachetul de reforma in Sanatate cat si pe cel vizand proprietatea si reforma in Justitie. Cum insa Tariceanu confunda guvernul cu un SRL personal, s-a gandit probabil ca este vorba de o raspundere limitata, de doar un an-doi.

L-as ruga pe primul-ministru sa nu mai vorbeasca despre programul de guvernare al Aliantei. Ar compromite astfel singurul lucru pe care l-a pastrat de la aceasta. In momentul de fata nu guverneaza dupa programul Aliantei, ci dupa ordinele PSD.
Si asta este grav pentru Romania de-abia devenita membru al Uniunii Europene. Cu PSD la putere nu ne-am fi integrat in UE. PSD era corigent la integrare, avand stegulete rosii la multe materii.
Probabil ca in ochii UE aratam ca o clasa care, in ziua inspectiei, l-a trimis acasa cu bilet de voie pe corigentul clasei, pentru ca acum sa se vada ca tot acesta face de fapt ordine in scoala. Tare ma tem ca, dupa ce am trecut inspectia, riscam sa ratam examenele finale.
Toate aceste lucruri le-a spus, intr-o forma mult mai dura, si presedintele Traian Basescu. Aceste afirmatii, pentru care eu am, intamplator, imunitate, pe seful statului il pot costa functia. Coalitia antiprezidentiala PNL-PSD-PC-PRM, si oare, UDMR vrea sa il transforme pe seful statului in singurul om din Romania care nu are dreptul la libera exprimare. Apropos, domnilor, acesta este un drept garantat de Constitutia pe care pretindeti ca o aparati.

Dragi colegi parlamentari,

Va cer colegial sa va ganditi bine la votul de astazi. Un vot pentru suspendarea presedintelui inseamna un cec in alb acordat liderilor vostri, care nu au fost capabili nici macar sa va spuna ce contracandidati vor arunca in lupta.
Daca pe ei orgoliile sau interesele i-au orbit, ganditi dumneavoastra limpede pentru ei si pentru partidul din care faceti parte. Pentru ca voi nu aveti aceleasi orgolii si nu impartasiti aceleasi interese ca ei. Votati dupa cum va dicteaza constiinta si nu dupa cum va dicteaza sefii de partid.

Parlamentarii PLD vor vota, fireste, impotriva acestei lovituri de stat care nu mai are nici macar aparentele unui demers politic corect.
Daca in final coalitia antiprezidentiala il va suspenda pe Traian Basescu, PLD este pregatit sa intre in campanie electorala de partea actualului si viitorului presedinte al Romaniei.
Va asteptam si pe dvs in campanie, domnule tariceanu si domnule Geoana! Va asteptam sa explicati de ce sunteti impotriva reformei in Justitie, de ce ati inceput sa blocati reforma in sanatate, de ce nu duceti pana la capat reforma in domeniul concurentei, de ce taraganati descentralizarea administratiei de stat.
Aveti multe raspunsuri de dat, pentru ca sunteti la putere si aveti responsabilitati pe care vi le-ati asumat. Iar aici este vorba si de PSD, actionarul majoritar al guvernarii si de PNL, actionarul minoritar.
Verdictul final nu se da azi, aici. Ne vedem la urne, daca aveti curajul!

« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe