Emisiune Nasul, 5 noiembrie, B1 TV
5 noiembrie 2007 - Deputatul PLD Cristian Boureanu a fost luni seara invitatul lui Radu Moraru la emsiunea Nasul a postului B1 TV. Emisiunea, desfasurata sub titulatura ‘Drama romanilor din Italia” a avut ca tema cazul celor trei tineri romani impuscati in Italia, dintre care unul a murit pe loc, iar altul a murit in spital pe data de 18 octombrie.
Au mai participat Grigore Cartianu, redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei, precum si sotia si mama tanarului decedat in spital. In partea a doua a emisiunii s-a alaturat si ministrul de externe Adrian Cioroianu.

Cristian Boureanu a afirmat ca „presa italiana a facut o mare greseala”. „N-a verificat, n-a asteptat ce se intampla. Dar de ce acum a rabufnit? Pentru ca s-a acumulat. Uitati-va la inceputul anului, anul trecut, acestea sunt un gen de infractiuni cand pentru nimic infractorii romani vin cu o violenta disproportionata. Si lumea nu mai e obisnuita cu astfel de lucruri. Acesta e un motiv pentru care exista revolta. Al doilea, s-a umplut paharul. Nu au fost luate masuri nici ale autoritatilor romane, nici de catre cele italiene. Si nici masuri de imagine nu s-au luat, ca cineva sa iasa, din ambasada romana, dintr-un proiect al lobby-ului romanesc in strainatate, sa se spuna, domnilor, nu e vorba despre asta, e un caz izolat... nu a existat aceasta problema. Si al treilea lucru, campania electorala. E o paine de mancat si pentru politicienii extremisti care exista in toate tarile (...) Sa stiti ca presa italiana isi face treaba ca orice presa din lume. Cu exagerarile de rigoare, dar si cu informatiile prezentate in regula. Dar eu v-as spune ca printre victimele infractorilor romani din Italia se afla si romani. Adica sa nu credem ca romanii nu fura de la romani”.

Cristian Boureanu a adaugat ca „autoritatile italiene au partea lor de vina (....)” „Autoritatile italiene nu au intervenit. Domnul Prodi uita ca daca maine ar pleca un milion de romani acasa, asa se duce economia italiana. Pierde alegerile de nu se vede bine. Economia aia traieste din munca emigrantilor ilegali romani”.

Deputatul PLD a facut referirire si la problemele cu care se confrunta romanii in relatia cu ambasadele si consulatele: „politica externa romaneasca, ambasadele romanesti de fapt, si consulatele, functioneaza inca in conditii aproape similare cu cele de pe vremea lui Ceausescu”. „Ele sunt invatate sa reprezinte statul roman si nu cetateanul. (...) Avem o problema de mentalitate, sunt telefoane la ambasade unde nu raspunde nimeni, sau la consulate unde nu raspunde nimeni cu zilele la telefon”.

„Si a doua problema, avem o problema de guvernare in Romania. Eu va intreb acum, cateva milioane de romani care trimit 2 miliarde de euro in Romania. Oficial 2-3, 6 in total. Din suplimentul de bani de care se bucura statul roman... statul castiga TVA cel putin. Si-a pus cineva problema ca pe bugetul de anul viitor sa suplimentam consulatele din Italia si Spania cu 3 sau cu 5, si lasati-i pe spanioli sa ne refuze. Sa se bata ministrul de externe, indiferent ce ministru ar fi fost, sa spuna, uite noi vrem sa alocam bani pentru inca 10 consulate, dar nu vrea premierul sau ministrul de externe italian”.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a dat explicatii cu privire la declaratiile sale referitoare la infractorii care ar trebui deportati in desert: „A fost o declaratie care poate a starnit valuri, unele meritate, altele datorate imaginatiei. Sunt formulari pe care in buna parte le regret pentru ca ma gandesc ca poate vorbind despre un desert in Egipt cineva s-a gandit ca as face poate trimitere la etnia rroma. In ce spuneam dadeam doar glas uimirii pe care nu va ascund ca am avut-o in momentul in care fiind intr-o tara araba si incercand sa-i conving de faptul ca Romania, ca nou stat membru al Uniunii Europene poate fi o fereastra pentru aceste state arabe, catre Uniunea Europeana, ne-a venit acea informatie referitoare la cazul Mailat, care atunci parea spectaculos de-a dreptul, ca se vorbea de viol, de jefuire, de bataie. Intre timp lucrurile sunt mai complicate. In esenta regret daca cineva s-a simtit vizat, nu e vorba nici de rromi, nici de romani, pentru mine infractorii nu au etnie si evident nu au nici nationalitate si sigur ca solutia nu e trimiterea lor in desert...„ Adrian Cioroianu a adaugat ca s-a decis in sedinta de guvern deschiderea a inca trei consulate la Trieste, Bologna, Cosenza, in sud.

Cristian Boureanu i-a replicat ministrului de externe ca „in primul rand vreau sa spun asa, felicitari ca se fac aceste consulate, dar am doua probleme. 1. Ce au facut in ultimii 10 ani ministrii de externe, ca sa nu zicem ca atacam numai guvernarea Calin Popescu Tariceanu, pe principiul a ce am spus inainte, daca atatia bani vin de acolo si se cheltuiesc si castigam TVA si altele poate puteam sa alocam? 2. Mentalitatea consulatelor romanesti, repet inca o data, este indreptata pentru reprezentarea statului roman si mai putin a cetateanului roman. Domnule Adrian Cioroianu, dumneavoastra nu ati fost in vizita oficiala in Italia si nu va atac pe dumneavoastra, dar domnul Calin Popescu Tariceanu a fost si a avut pe 12 iulie o intalnire cu Asociatia Romanilor din Italia, unde a vorbit 10 minute si a plecat. Domnul Cristian David a fost si a refuzat sa aiba orice intalnire cu reprezentanti comunitatii romanilor din Italia, care stie si cati romani sunt acolo si ce probleme au si care lucreaza cu autoritatile italiene pe organizare de evenimente si pe rezolvarea problemelor comunitatii romanilor din Italia”.

Referitor la afirmatiile controversate ale ministrului de externe Adrian Cioroianu, Cristian Boureanu a afirmat ca „sunt convins ca foarte multi romani si italieni la nervi poate ca au gandit precum s-a exprimat Adrian Cioroianu. Poate unii au gandit asa ceva. Singura problema este ca Adrian Cioroianu este ministru de externe. A fost o greseala impardonabila pentru un ministru de externe”.

In final, Cristian Boureanu a tras un semnal de alarma: „Domnilor viitori ministri de interne, pregatiti-va ca in 3-4 ani nivelul de trai din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, orasele mari, o sa fie suficient de atragator ca o parte din infractorii care acum sunt o problema a italienilor si a spaniolilor, sa se intoarca acasa. Chiar cred ca pe urmatorii 5 ani de zile va fi o problema reintoarcerea acasa a unora din cei care astazi comit infractiuni”.
« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe