Radio Romania Actualitati: Sfertul academic - Invitat: Cristian Boureanu, deputat PD-L
Realizator: Paul Grigoriu - Doamnelor si domnilor, ne onoreaza astazi cu prezenta sa la "Sfertul academic", in direct prin telefon, domnul Cristian Boureanu, deputat al Partidului Democrat-Liberal. Buna ziua. Va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra.
Cristian Boureanu: Buna ziua si dumneavoastra si buna ziua si ascultatorilor nostri. Imi cer scuze ca este prin telefon. Nu am mai apucat sa vin din Arges pana la Bucuresti.
 

Realizator: Data viitoare va fi in studio. Domnule deputat, prin vocea presedintelui Emil Boc, dumneavoastra, cei de la PD-L, acuzati PNL si PSD de coluziune in vederea amanarii pentru 2009 a alegerilor legislative. Ambii acuzati, deci PNL si PSD declara public ca nici nu se gandesc la asa ceva. Ce sa facem noi, cei fara de partid? Ne pregatim de Craciun sau de votat?

Cristian Boureanu: Asta numai Guvernul Romaniei ne-ar putea lamuri, conform legii, cu certitudine, daca ar fixa data alegerilor parlamentare, ceea ce teoretic poate sa faca si astazi. Are toate mijloacele legislative, are obligatia sa faca acest lucru prin lege. E adevarat ca termenul nu este inca la limita, dar sa nu uitam ca alte state au alegerile la date fixe sau macar un calendar al alegerilor stabilit din timp, in timp ce in Romania toata lumea asteapta dupa Guvern ca dupa soare sa binevoiasca sa ne anunte cand putem sa mergem la urne. In concluzie, ca raspuns la intrebarea dumneavoastra, Craciunul este sigur, iar votatul nu prea. Insa, pe de alta parte, daca apar suspiciuni ca se doreste amanarea alegerilor este numai si numai vina Guvernului PNL. Practic, nu-l impiedica nimic sa stabileasca data. Sa nu uitam ca pentru prima oara avem un sistem de vot uninominal, un sistem nou, care necesita pregatiri suplimentare, care necesita informarea populatiei. Or, daca nimeni de la guvern nu misca un deget pentru a pregati alegerile pentru primul vot uninominal, va dati seama ca nu se va intampla nimic nici in rest. Cred ca in momentul de fata putem suspecta deocamdata Guvernul ca trage de timp.


Realizator: Comentatorul nostru a scris astazi despre ceea ce el a numit "dihonii la Constanta", a amintit, fireste, despre debarcarea grupului de la Cluj din PSD si a gasit si pandantul oferit, de altfel, de PD-L - scandalul organizatiei regionale. Spre ce ne indreptam in PD-L, domnule Cristian Boureanu?

Cristian Boureanu: Este o situatie fireasca dupa alegeri evaluarea rezultatelor din filiale. Eu cred ca ne indreptam spre un partid curatat de colaborationisti ai PSD. Nu, nu vrem sa stam in calea iubirii celor care isi doresc PSD-ul ca si parteneri si le dam libertatea sa treaca in tabara lui Mazare, sa continue de fapt aceasta colaborare. Un lucru este foarte clar: nu poti sa-ti acoperi propria lipsa de activitate in filiala pe patru ani de zile, pentru ca rezultatele alegerilor sunt numai consecinta unei lipse de activitate, a unei lipse de opozitie la PSD pe ultimii patru ani, deci nu poti sa-ti ascunzi propriul esec acuzand conducerea centrala. Sa nu uitam totusi ca acolo sunt oameni care au fost parlamentari multa vreme, care au fost consilieri locali multa vreme, care sunt acuzati cu dovezi de colaborare cu PSD-ul, care au facut presiuni asupra primarilor PD-L sa se retraga intre turul unu si turul doi. Discutiile vor avea loc in continuare. Noi avem o conducere noua a
colo - domnul Popescu este o persoana, care nu a mai avut pozitii publice pregnante pana acum; a reusit un rezultat de 24% in numai 45 de zile de campanie, da, cu 20 de zile inainte de campanie a fost numit candidat, si eu cred ca va face o filiala ca lumea, o filiala serioasa, o filiala pusa pe castigat puterea in judet, acolo, in Constanta.


Realizator: Intr-o ordine de idei oarecum inrudita, cat credeti ca mai dureaza desenarea colegiilor electorale?

Cristian Boureanu: Aici lucrurile sunt total anormale. Practic, acest lucru tine de targuiala dintre PSD si PNL, care au desenat deja o parte din colegii dupa bunul lor plac, in conformitate cu intereseele lor si chiar cu incalcarea legii. Zilele trecute, spuneau colegii nostri de partid - la Hunedoara este un exemplu pregnant, un colegiu desenat de 202.000 locuitori si un colegiu desenat de 127.000 de locuitori; se incalca in totalitate legea. Toate aceste nereguli nu fac altceva decat /sa/ creeze premisele ca cineva sa poata sa atace in contencios administrativ aplicarea legii votului uninominal. Sa nu uitam, da, ca s-a depasit termenul de 90 de zile pana la care trebuiau stabilite de catre comisia parlamentara colegiile. Mai mult decat atat, se constituie colegii cu incalcarea flagranta a legislatiei si acest lucru nu poate decat sa dea apa la moara celor care nu isi doresc votul uninominal. Ati vazut ca PRM-ul deja si-a exprimat acest punct de vedere, consilierul, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, PSD, domnul Vacaroiu, si-a exprimat pozitia ca nu se doreste votul uninominal si, ca de obicei, se arunca vina pe cetatenii Romaniei. S-a spus ca nu sunt pregatiti cetatenii romani pentru votul uninominal. Eu cred ca sunt pregatiti, isi aleg primarii de ani de zile si PD-L-ul a declarat foarte clar ca nu va intreprinde nici un fel de actiune impotriva votului uninominal. Mai mult decat atat, vom sprijini si vom sesiza pe toate caile Guvernul sa-si faca datoria pentru a vota uninominal parlamentarii in toamna.


Realizator: Se aud de la o vreme incoace zvonuri legate de o posibila revenire a doamnei Mona Musca in politica. Binecuvantari, se pare, ar exista din partea domnului Stolojan, din partea domnului Stoica. Dumneavoastra personal, domnule Cristian Boureanu, cum judecati aceasta eventualitate?

Cristian Boureanu: In primul rand, trebuie sa fie de acord Mona Musca, iar domnia sa deocamdata nu si-a precizat intentiile si faptul ca refuza sa faca declaratii publice demonstreaza ca nu a luat inca o decizie cu privire la revenirea in politica. In al doilea rand, sau poate in primul rand, numai ca ordinea este alta, trebuie sa fie de acord electoratul si aici, pentru asta este nevoie in primul rand de votul uninominal. Eu cred ca Mona Musca nu va reveni decat in situatia in care avem clar stabilit votul uninominal pentru toamna, pentru ca, pana la urma, romanii sunt cei care trebuie sa-si aleaga parlamentarii, cu bunele si cu relele lor, mai ales ca mi se pare anormal ca se opereaza cu doua standarde in Romania. Eu vad pe la televiziuni si prin ziare cum politicieni cu verdicte la CNSAS isi dau cu parerea, fac aliante electorale, se pregatesc sa intre din nou guverne. Cred ca Mona Musca, la modul in care facea politica, poate sa constituie un exemplu, indiferent daca revine sau nu, pentru multi din oamenii politici de azi. In ceea ce priveste greselile tineretii, avand in vedere ca avem sefi de penitenciare prim-secretari de partid, securisti notorii si generali de securitate, care au pozitii publice astazi, care recunosc public ca au facut lucruri impotriva cetatenilor Romaniei, au curajul sa iasa linistit si sa ocupe functii publice, nu vad de ce Mona Musca, pentru o greseala a tineretii, nu ar putea sa vina si sa-i intrebe pe romani: "Stiti, ma doriti deputat in circumscriptia dvs sau aveti poate un securist mai bun la PSD?".


Realizator: L-am auzit si l-am vazut aseara la o televiziune pe dl Gheorghe Flutur, care anunta pentru luna lui septembrie prezentarea si dezbaterea programului de guvernare al PD-L. Nu credeti ca ati ramas in urma? Oferta PSD-PC e gata livrata.

Cristian Boureanu: Un program de guvernare nu este o proba de viteza, pe care o sa castige cine ajunge primul. Eu, si nu eu personal, multi analisti au semne de intrebare fata de seriozitatea programului PSD, care arata ca si o colectie de populisme stranse la repezeala de cele doua partide. Un program de guvernare se alcatuieste dupa multa munca, dupa ce comisiile de specialitate din partid elaboreaza fiecare capitolul sau si mai ales parerea mea sincera si parerea noastra ca partid responsabil, nu faci public un program de guvernare fara sa vii sa precizezi sursele de finantare si termenele precise pana la care propui sa duci la indeplinire ceea ce e scris in programul de guvernare. Astazi avem numai o colectie de promisiuni din partea PSD. Noi nu ne vom publica programul de guvernare pana cand nu vom avea scrise inclusiv termenele si sursele de finantare - estimam ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie. Si mai e un lucru: il vedeam pe dl Geoana visand la Cosmos, spunand cum o sa trimitem oameni in Cosmos, cum o sa facem zece stadioane de nivel international. Sa nu uitam ca inca la sate oamenii nu au apa curenta, ca sa nu vorbim ca sunt sate care nu au si electricitate, iar stadioanele de nivel international si le vor face probabil comunitatile locale, care isi permit acest lucru. Daca Bucurestiul are salariul mediu de 700 de euro, probabil isi va face un stadion de nivel international, nu cred ca e aceeasi stuatie la Vaslui sau la Botosani.

Realizator: O ultima intrebare, inainte de a va ruga sa intrati in direct cu ascultatorii. Am discutat, de mai multe ori, la acest microfon, dle Cristian Boureanu, despre emergenta tinerilor in politica, dvs sunteti unul dintre exemple, mai sunt si altele. Credeti ca votul uninominal va fi din acest punct de vedere benefic?

Cristian Boureanu: Cred ca votul uninominal are mai multe parti bune decat parti rele, mult mai multe parti bune decat parti rele. Adversarii au spus: "Domnilor, tinerii nu vor avea notorietate, nu vor avea finantare ca sa candideze si atunci era mai bine inainte, cand ii puneam noi de la partid pe lista". Da, numai ca de la partid se puneau pe lista acei tineri obedienti, cuminti, ascultatori care sa nu iasa din vorba sefilor, sa nu vina cu nimic nou in politica. In momentul de fata, orice partid care va avea ca si potential candidatul tanar cu notorietate, un tanar care a facut ceva in domeniul lui: un om de afaceri, un profesor universitar, un medic cunoscut, un lider de sindicat, sunt situatii multe, deci un tanar care s-a afirmat intr-o anumita comunitate ca si persoana publica, sunt convins ca ii vor face curte si il vor ruga sa vina pe liste, chiar daca este un tanar incomod, pentru ca multa lume uita ca tinerii sunt incomozi si cei care astazi au 60 de ani stiu ca la 30 de ani aveau cu totul si cu totul alte pareri decat generatiile in varsta din momentul respectiv, pentru ca asa merge lumea mai departe. Eu am incredere ca vor fi foarte multi oameni tineri care vor fi votati de comunitati. Va dau un exemplu: primariile. Sa nu uitam ca in momentul cand, acum patru ani, PD-L a propus nume noi, PD atunci, a facut nume noi, primari tineri, acestia au castigat, pentru ca oamenilor le este foame de politicieni cu idei noi, de politicieni cu un trecut curat, de politicieni care sa vina cu alta viziune asupra societatii romanesti. Deci, eu ma astept ca votul uninominal sa aduca nume noi si nume tinere in prim-planul politicii romanesti.


« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe