Sfertul academic, Radio Romania Actualitati
27 februarie 2008 Presedintele PD-L Arges, Cristian Boureanu, a fost astazi, 27 februarie, invitatul lui Paul Grigoriu, in cadrul emisiunii Sfertul academic, Radio Romania Actualitati
Intrebat ce convergente exista intre motiunea de cenzura initiata de PD-L si motiunea simpla a PSD, Cristian Boureanu a afirmat ca „exista o mare diferenta”. „Motiunea PDL reprezinta o continuare a unei actiuni si are o finalitate concreta: am reusit sa trecem deja motiunea simpla pe tema taxei auto, iar Guvernul este obligat sa anuleze aceasta taxa si sa dea banii inapoi cetatenilor. Acesta nu este un capriciu electoral, ci o decizie in concordanta cu dorintele romanilor, cu legislatia europeana si cu deciziile Curtii Constitutionale, potrivit carora Guvernul trebuie sa tina cont de prevederile unei motiuni simple care a fost adoptata de catre Parlament. Din pacate, guvernul a dovedit ca nu doreste sa faca acest lucru, inclusiv prin memorandumul aprobat saptamana trecuta”.

Deputatul PD-L a apreciat ca „vorbim deja despre nerespectarea ordinii constitutionale. In aceste conditii, am trecut la urmatorul pas-initierea motiunii de cenzura. Ar fi normal ca aceasta sa beneficieze si de sprijinul altor partide, care s-au pozitionat, cel putin declarativ, impotriva taxei auto”.

In ceea ce priveste motiunea PSD, Partidul Democrat Liberal a votat-o pentru ca este vorba despre nivelul de trai al romanilor. Dar acest partid da dovada de ipocrizie pentru ca toate masurile gresite luate in acest an de acest guvern, au fost sustinute de PSD. Acest guvern se afla inca la putere datorita PSD”.

Realizatorul emisiunii l-a intrebat pe Cristian Boureanu daca crede ca votul uninominal va fi adoptat si care vor fi avantajele pentru romani. Deputatul PDL si-a exprimat speranta ca urmatoarele alegeri se vor desfasura pe baza scrutinului uninominal. „Desi in acest proiect final nu mai figurez printre semnatari, am semnat primul proiect de lege privind introducerea votului uninominal, elaborat in colaborare cu Pro Democratia. PDL a declarat deja ca sustine orice varianta de vot uninominal, desi noi avem un proiect mai bun, care sustine introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin”. Pentru a nu fi acuzati insa de tergiversare, vom sustine orice varianta, a mai spus Cristian Boureanu. „Avantajele pentru cetateni sunt evidente – vor avea posibilitatea sa aleaga graul de neghina in politica romaneasca, de exemplu sa nu ii mai voteze pe cei care iau bani de chirie, desi au case in Bucuresti, sau pe cei implicati in scandaluri de coruptie.

In ceea ce priveste obiectivele PDL in alegeri, Cristian Boureanu a afirmat ca „obiectivul nostru este sa obtinem voturi suficiente pentru a ne pune in practica programul de guvernare, fara santaje sau devieri din partea altor formatiuni politice. Sa nu uitam ca programul Aliantei a fost pus in pericol de colaborarea cu PSD, de unde acest guvern de 18% isi trage sustinerea”.

Intrebat cine este in acest moment liderul PD-L, Traian Basescu sau Emil Boc, presedintele PDL Arges a afirmat ca „liderul este Emil Boc. Numai ipocrizia unei Constitutii adoptate pe vremea lui Ion Iliescu a instituit exceptia de la o regula aproape mondiala si anume aceea ca oamenii politici provin din partide”. Proiectele cu care Traian Basescu a castigat alegerile faceau parte dintr-o strategie generala, nu erau numai proiecte personale. In aceasta situatie, este firesc ca PD-L sa fie un partener al presedintelui. Presedintele Traian Basescu a reusit sa promoveze proiecte politice in interesul romanilor. Suntem alaturi de dansul si il vom sustine si la urmatoarele alegeri”.

Cristian Boureanu a fost intrebat ce parere are despre presa din Romania, avand in vedere ca are o relatie privilegiata cu aceasta. Deputatul PDL a sustinut ca „nu as spune ca este chiar o relatie privilegiata, dar cred ca am avut o relatie transanta si corecta cu presa. Presa intreaba, cauta, insista si este norma sa o faca. In aceasta situatie, oamenii poltici au doua variante – sa ignore ziaristii, dar acest lucru este abrsurd pentru ca au tot interesul ca mesajele lor sa ajunga la oameni sau sa discute cu acestia. Cu foarte mici exceptii, am avut o relatie corecta. Nu trebuie sa uitam ca presa este ce-a de-a patra putere in stat. Si cred ca trebuie sa existe un echilibru si un control reciproc cu celelalte trei puteri. Daca oamenii politici incearca sa isi subordoneze presa, in final cetatenii si interesul public au de suferit. Este adevarat ca si daca presa isi face un scop in a denigra un om politic sau un anumit partid poltic, atunci isi depaseste cadrul de functionare.

Intrebat de catre realizator ce ii lipseste scolii romanesti in acest moment, presedintele PDL Arges a raspuns: „Scoala romaneasca este rupta de realitate. Exista o diferanta clara intre educatie si invatamant. Din pacate invatamantul romanesc se bazeaza inca pe memorare, redare, acumulare de cunostinte si atat. Educatia ar trebui insa sa le ofere tinerilor un mod de invatare, care sa ii ajute in viata de zi cu zi. Nu ar trebui sa creeze masini de memorat, ci tineri care sa stie sa se descurce, odata intrati pe piata muncii. Avem nevoie de o reforma in sistemul romanesc de invatamant, dar nu proiecte care sa se modifice de la an la an, ci un proiect gandit pe 10, chiar 20 de ani. Este vital ca clasa poltica sa cada de acord pe aceste principii pentru ca este deja foarte tarziu si nu mai putem astepta pentru ca Romania pierde.
« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe