Cristian Boureanu: presedintele Consiliului Judetean trebuie sa fie un bun manager de judet
Cristian Boureanu: presedintele Consiliului Judetean trebuie sa fie un bun manager de judet 16 mai - Cristian Boureanu, prezinta, intr-un interviu acordat ROMPRES, proiectele propuse argesenilor si primele masuri pe care le-ar lua in eventualitatea castigarii alegerilor si, de asemenea, vorbeste despre motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala. Va prezentam selectiuni din acest amplu interviu.
Argesenii m-au determinat sa imi depun candidatura la presedintia Consiliului Judetean

ROMPRES: Candidatura dumneavoastra a fost o surpriza chiar si pentru unii colegi de partid. Ce v-a determinat sa candidati la functia de presedinte al Consiliului Judetean Arges?

Cristian Boureanu: Raspunsul scurt este foarte scurt: argesenii. Raspunsul explicativ este ceva mai lung. Totul pleaca din discutiile pe care le-am avut de-a lungul timpului si cu colegii din Arges, cu foarte multi oameni, dar si cu cei din conducerea partidului. Eu initial nu am vrut sa candidez la presedintia Consiliului Judetean, intotdeauna am considerat ca argesenii ma apreciaza ca deputat si din toate sondajele facute si din discutiile cu ei reiesea clar ca au incredere in mine sa le reprezint interesele la Bucuresti.

Sunt parlamentarul cu cea mai mare incredere in Arges, poate cot la cot cu domnul Vacaroiu, dar ceva mai mult. Insa in perioada lunilor februarie-martie am facut mai multe sondaje de opinie, cate unul pe fiecare oras din Arges, doua pe Pitesti si ulterior un sondaj foarte elaborat pe judetul Arges. Se vedea foarte clar ca exista o foarte mare credibilitate a argesenilor fata de o eventuala candidatura a mea la presedintia Consiliului Judetean. Jumatate dintre argeseni ma considera ca sunt de aici, ceea ce pentru mine este cel mai mare compliment pe care l-am primit in cariera politica. In momentul in care s-a vazut clar in sondaje ca fara sa-mi anunt candidatura, fara sa banuiasca cineva ca as putea sa candidez, nu ma despart mai mult de cinci procente si jumatate de Constantin Nicolescu, principalul contracandidat si ca voturile mele plus voturile pe care le-ar lua un candidat al Partidului National Liberal, undeva in jur de 7,5-8%, ne-ar asigura fara probleme victoria, mi- am dat seama ca e o problema de responsabilitate politica daca voi candida sau nu (....)

Principalul adversar politic in Arges este PSD

ROMPRES: Ati anuntat ca doriti sprijinul liberalilor pentru castigarea functiei de presedinte al Consiliului Judetean Arges, in dauna candidatului PSD. Reactiile care au venit din partea unor reprezentanti ai PNL nu au fost tocmai favorabile unei astfel de idei. Va mai mentineti pozitia?

Cristian Boureanu: Intotdeauna am spus ca o tara, dar si un judet, are nevoie de putere si opozitie, are nevoie atat de stanga, cat si de dreapta. Eu cred ca Romania are nevoie si de un partid social democrat puternic, dar modern si reformat, dar si de un partid de dreapta puternic (...)

In Arges nu a existat decat putere, o piramida formata sub PSD si o opozitie care niciodata nu a avut voce sa contracareze derapajele evidente pe care le-a avut PSD in ultimii 15 ani. Eu cred ca principalul adversar politic in Arges este PSD, campania mea a fost intotdeauna concertata in directia aceasta. In randul PNL Arges am multi prieteni si oameni pe care ii apreciez, oameni care stiu ca sunt suparati de faptul ca la nivel central a existat o intelegere cu PSD. (...)Reactiile negative la propunerea mea nu au venit din Arges, unde oamenii stiu care sunt problemele. Reactiile negative au venit de la Bogdan Olteanu, un tanar care la varsta lui a facut mai multe compromisuri decat oamenii aflati la sfarsitul carierei. Nu cred ca stie ce se intampla aici si din pacate cred ca nici nu-i pasa.
ROMPRES: Spuneati ca intentionati sa purtati o discutie cu domnul Adrian Miutescu, candidatul PNL, pe tema unei eventuale colaborari sau sustineri a candidaturii dumneavoastra. V-ati intalnit cu domnul Miutescu?

Cristian Boureanu: Deocamdata am avut discutii cu foarte multi membri PNL, dar discutiile au avut loc la baza, ca sa spun asa, acolo unde ne-am intalnit in campania electorala. Eu am lansat niste idei politice si nu mi-e rusine, sunt adeptul transparentei in politica. Mie mi s-a parut ca nu au fost, in niciun caz, rau primite aceste idei si la momentul potrivit, probabil, vom discuta de niste chestiuni concrete. Pana la urma nu am descoperit niciun fel de secret, e normal ca cei de la PNL sa-si sustina candidatul de primar, consilierii locali, consilierii judeteni, ca orice partid, dar un om politic cu viziune si un om politic responsabil intelege ca batalia pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean se da intr-un singur tur si ca de fapt in aceasta competitie sunt doar cei aflati pe primele doua locuri. Asa ca orice vot care nu este la Boureanu sau la Nicolescu este un vot irosit. Iar orice vot al PNL, care cel putin in Arges a incercat sa se tina pe partea dreapta si departe de PSD, pentru propriul candidat, ar insemna de fapt o avantajare a lui Nicolescu.

Sunt singurul candidat care prezinta si sursele de finantare ale proiectelor

ROMPRES: Fiecare dintre candidati la sefia Consiliului Judetean a venit cu propriile propuneri, propriile proiecte, in fata alegatorilor. Dumneavoastra ce le propuneti argesenilor?

Cristian Boureanu: E foarte greu, intr-un interviu, sa explici proiecte. Poti sa explici directii si concepte. In primul rand vorbim de transparenta in cheltuirea banului public. In al doilea rand, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arges, voi dovedi ca primarii de la toate partidele vor face mai multe proiecte cu mine decat au facut cu proprii lideri de partid (...)

Infrastructura este marea noastra prioritate. Ma refer la drumurile judetene, la poduri care tin de Consiliul Judetean, dar si la influentarea banilor alocati de Guvern pentru drumurile nationale din judet. Mai vorbim de un proiect special pentru zona comunelor, pentru mediul rural.

Proiectul se intituleaza 'ABC-ul civilizatiei: asfalt, bacuri, canalizare'. Sunt cele trei lucruri care fac diferenta intre o comuna europeana si o comuna romaneasca ramasa in urma. Sunt proiecte specifice care se fac cu bani europeni, iar comunele au nevoie de doua lucruri ca sa le puna in practica: de expertiza si de cofinantare de la Consiliul Judetean pentru banii care nu sunt acoperiti de fondurile europene, de exemplu TVA-ul. Abia apoi putem vorbi de o alta prioritate, investitiile in judet. Investitiile vin acolo unde ai infrastructura. De fapt, antreprenorul vorbeste de investitii, cel care colecteaza banii vorbeste despre venituri, iar cetateanul vorbeste despre locuri de munca.

Un alt aspect important este turismul, care trebuie segmentat in Arges. Exista turismul montan, care are un potential extraordinar, atat pe sezonul de iarna, cat si pe sezonul de vara. Mai vorbim de agroturism, impartit in doua, pe zona montana si pe zona rurala din sudul judetului, unde exista zone piscicole care pot fi introduse in arealul turistic. Apoi vorbim de turismul istoric si religios. In Arges sunt doua foste capitale ale Tarii Romanesti si o mostenire istorica si religioasa incredibila.

Separat, vorbim de agricultura. Aici exista zona de crestere a animalelor, cu un specific pe zona de nord si un alt specific pe zona de sud, zona de pomicultura, care este legata de mica industrie rurala din zona de deal si zona agricola de sud, unde este nevoie de refacerea sistemului de irigatii si obtinerea de bani europeni pe proiecte legate de agricultura.

Urmeaza cinci domenii in care mai mult se cheltuiesc bani publici. Vorbim aici despre prioritatea legata de sistemul educational, de la renovarea scolilor pana la asigurarea de profesori pentru zonele rurale. Exista zona sistemului de sanatate, care iarasi reprezinta o prioritate pentru noi, dar care cheltuiesc bani, fie de la Consiliul Judetean, fie din zona guvernamentala. Exista zona culturala, si aici vorbim de valorificarea patrimoniului cultural, refacerea monumentelor si reintegrarea lor in circuitul turistic, iar aici exista surse de finantare europene. Mai este zona de protectie sociala, unde totul trebuie facut in colaborare cu institutiile specializate si cu mediul organizatiilor nonguvernamentale. Iar ultima, dar nu cea din urma, este chestiunea legata de protectia mediului. Protectia mediului este o conditie absolut necesara pentru orice directie de dezvoltare a Romaniei, indiferent cine este la putere la nivel judetean sau la nivel national.

As vrea sa subliniez ca pe aceste zece puncte sunt singurul candidat care prezinta si surse de finantare. Dincolo de tot ce am spus, in mod evident vom incerca sa gestionam si banii publici pe care ii avem deja. Dar judetul Arges nu se va dezvolta accelerat daca conducerea se bazeaza numai pe gestionarea a ceea ce avem, fara a aduce bani noi la buget, din surse guvernamentale, din surse europene, din alte surse.
« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe