Interviu 20 martie 2008
Interviu 20 martie 2008 Cand va veti anunta candidatii la alegerile locale?
PDL si-a fixat ca termen 31 martie pentru desemnarea candidatilor la locale dar si a celor pentru Parlamentul Romaniei pe sistem de vot uninominal.
Pentru marea majoritate a localitatilor, PDL Arges se va incadra in acest termen. In acelasi timp, daca vor fi localitati unde interesul organizatiei locale o va cere, nu voi ezita sa recurg la exceptii si sa aman anuntarea candidatilor de primar.
Nu este nicio graba, nu ma simt implicat intr-o competitie de genul „cine anunta primul candidatii”. Alegerile nu sunt o proba de sprint, la care sa castige cine o ia primul la fuga. Ma intereseaza sa oferim argesenilor oameni competenti si de incredere si vom lua aceste decizii pe baza unei analize serioase.

Ce obiectiv va propuneti pentru alegerile locale?
In ultimii doi ani, administratia rosie s-a blocat la nivel local si judetean in Arges. Se macina proiecte lipsite de anvergura si se mai face cate un proiect de imagine inainte de alegeri. Se dau bani primarilor preferential, cu taraita, pentru a consolida puterea politica la nivelul judetului si nu pentru necesitatile reale ale comunelor.
Vom incerca sa desrosim cat mai mult din Arges. E o rusine ca urmasii comunistilor sa domneasca in fieful Bratienilor.
Cred ca PNL se face vinovat de a fi abandonat un loc cu valoare simbolica pentru liberalism in bratele PSD.

Vedeti in ultima vreme vreo opozitie a PNL pe plan local impotriva administratiei rosii? Ati declarat ca PSD si PNL au in comun ipocrizia.
Asa este. La nivel central, acesti oameni colaboreaza de un an, sunt responsabili practic pentru stagnarea Romaniei de un an incoace, dar in public se prefac ca nu au nimic de-a face unii cu altii.
Un alt lucru pe care il au in comun PSD si PNL este lipsa de solutii. PNL nu poate castiga singur alegerile viitoare, iar absorbtia unor partide microscopice precum Actiunea Populara, care au mai multi decibeli decat membri, nu va aduce voturi in plus.
Pe de alta parte, o alianta cu PSD ar indeparta cu totul nucleul dur al alegatorilor liberali. Nici PSD nu sta foarte bine, cu o mana in bugetul de stat si cu cealalta prinsa in usa DNA. Daca face opozitie, guvernul ii taie sursele bugetare de finatare a campaniei. Daca nu face opozitie se compromite in ochii propriului electorat.
Intre PSD si PNL nu se negociaza o constructie politica pe baza unui program, ci una anti-Basescu si anti-PDL.

A fost in sfarsit adoptata legea privind introducerea votului uninominal. Ce ne aduce bun votul uninominal?
Este o victorie a democratiei si a vointei cetatenilor, care solicita de atatia ani sa isi desemneze direct parlamentarii. Este un prim pas foarte important in realizarea obiectivului de a alege oameni si nu liste.
Ma bucur ca Parlamentul a reusit sa adopte legea privind introducerea votului uninominal, avand in vedere ca am fost unul dintre primii semnatari ai proiectului elaborat in colaborare cu ProDemocratia si ca am propus inca din 2002, cand eram membru PNL, un asemenea sistem.
Nu avem vot uninominal pur, ci un sistem mixt, in care o parte dintre parlamentari sunt alesi direct iar altii prin redistribuire, dar macar este un inceput. Se va intari legatura dintre alegator si ales si vom avea parlamentari mai preocupati sa isi multumeasca votantii si mai putin liderii de partid.
Iar prin introducerea votului direct pentru presedintii de Consilii Judetene se deschide calea imbunatatirii calitatii si in administratia locala. In plus s-ar evita ca presedintii de consilii sa fie desemnati prin targuieli ulterioare alegerilor, care uneori deturneaza sensul votului oferit de electorat. Sper ca pana in 2012 sa fie promovat votul uninominal la toate nivelurile, astfel incat sa nu existe diferente de legitimitate intre presedintele de CJ si ceilalti consilieri.

Va asteptati la o majoritate atat de larga? Au votat toate partidele, mai putin PRM si UDMR.
Eu cred ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa ofere mai des un asemenea spectacol, in care, pe proiecte importante pentru tara, partidele reusesc sa ajunga la un punct de vedere comun si voteaza impreuna, indiferent de culoarea politica.
Trebuie insa sa ne comportam cu totii in continuare in asa fel incat sa fim la inaltimea acestei imagini. Este bine ca s-a adoptat legea privind votul uninominal. Este un pas inainte, catre aplicarea unui sistem pe care romanii si-l doresc. Exista insa riscul sa ramanem doar la aceasta faza, daca nu facem un efort in continuare.

Se spune ca singurele avantajate de noul sistem de vot sunt PDL si PSD.
Votul uninominal avantajeaza partidele puternice. PD-L este cert avantajat pentru ca are oameni de calitate. Pacat insa ca nu am putut vota in Parlament introducerea votului uninominal in doua tururi de scrutin, proiect care a fost si sustinut la referendumul din noiembrie 2007 de patru milioane de romani. Acest sistem ar fi generat doua partide puternice, unul pe stanga si altul pe dreapta.
Daca PSD si-ar fi sustinut propriul proiect, care avea prevederi similare, am fi putut avea vot uninominal cu doua tururi de scrutin. Chiar nu inteleg de ce nu au dorit acest lucru, probabil ca unii dintre ai lor s-au temut ca vor trebui sa isi caute de lucru pe piata libera dupa alegeri. In fine, orice sistem de vot uninominal este insa mai bun decat actualul sistem de vot pe liste, care si.a epuizat capacitatea de a mai fi de folos Romaniei.

« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe