Interviu 27 ianuarie 2008
27 ianuarie 2008 Credeti ca pitestenii vor ramane fara caldura in iarna aceasta? Ar fi o situatie regretabila si fara precedent. Nu stiu daca intr-adevar oamenii vor ramane fara caldura, dar este clar ca sunt probleme si nu mi se pare firesc ca acestea sa fie rezolvate pe muchie de cutit. In ultimele zile, s-au inmultit semnalele in presa locala dar si sesizarile primite la PD-L din partea cetatenilor, care se plang ca agentul termic le este livrat la o temperatura mult prea scazuta. Oamenii sunt ingrijorati ca regia termica locala nu mai are nici rezerve de combustibili si nici fonduri pentru a le achizitiona si ca in curand nu o sa mai poata furniza caldura deloc.
Ce este de facut?
Demersul minimal pe care autoritatile locale il datoreaza cetatenilor este acela de a oferi o explicatie publica, in care sa arate concret care este situatia, de ce s-a ajuns aici si ce masuri se pot lua. Este primul pas care trebuie facut, pentru ca pitestenii au dreptul sa stie exact cum stau: vor avea sau nu caldura pana la finele iernii.
Cu cat Primaria si Consiliul Municipal tac mai mult, sau dau raspunsuri in doi peri, zvonurile iau amploare si starea de spirit a oamenilor se inrautateste, pentru ca nu este o perspectiva prea placuta sa tremuri de frig iarna in casa. In plus, cei 1500 – 2000 de oameni care muncesc in cadrul S.C Termoficare S.A. au dreptul sa stie daca vor fi bani pentru plata salarilor si care este viitorul societatii. Cred ca primarul si Consiliul Local au datoria sa puna capat tuturor acestor incertitudini.
Odata ce depistam care sunt problemele, cred ca ar trebui sa facem toate demersurile care ne stau in putinta, indiferent in ce tabara politica ne situam, pentru a gasi solutii. Cand vine vorba despre nevoile de baza ale cetatenilor - iar incalzirea pe timp de iarna este una dintre acestea – ar trebui sa trecem peste orgoliile politice. Ar trebui sa organizam o dezbatere publica la nivelul municipiului, cu factorii implicati si cu specialisti, pentru a vedea cine ce poate face si sa gasim niste solutii durabile, pentru ca altfel, in fiecare iarna, o sa avem aceleasi discutii si in fiecare iarna oamenii tot or sa stea cu frica in suflet.

Si ce poate face PD-L?
Noi vom cere, prin cei trei consilieri pe care ii avem, sa se declanseze o discutie serioasa in consiliul local cu privire la actuala situatie a SA Termoficare. In fond, Consiliul Local este actionar unic la aceasta societate, deci nu poate sa ridice din umeri si sa spuna ca aceasta are datorii prea mari. Trebuie elaborat un plan de redresare, de eliminare a pierderilor, de plata a datoriilor, in mod esalonat, catre furnizori, ca sa nu se mai ajunga la blocarea conturilor.
La nivel central, PD-L va cere Guvernului sa continue programul de modernizare a sistemului de termoficare din Romania. Vom adresa interpelari Ministerului Administratiei, pentru a vedea cum poate ajuta comunitatea. Executivul are, in prezent, obligatia de a asigura de la bugetul de stat 45% din costul achizitiei de combustibil folosit in sistemele centralizate de incalzire, iar in rest este treaba comunitatilor locale sa se descurce. Dar descentralizare fara fonduri nu se poate si, in conditiile in care sunt atat de multe de facut pe plan local, Executivul, in loc sa ajute, mai si ia. De exemplu, ia la bugetul de stat toate sumele din impozitele pe tranzactiile imobiliare. Ca rezultat, vom avea comunitati mult mai sarace in 2008 si proiecte mai putine Guvernul ar trebui sa gaseasca timp sa sustina si comunitatile locale, nu sa stea numai in negocieri, pentru a supravietui la putere.
Pe de alta parte, repet, nu trebuie sa asteptam ne rezolve guvernul toate problemele, ca de aceea avem autoritati locale. Conform legii, Guvernul aproba Strategia nationala privind serviciul public de alimentare cu energie termica. Autoritatile locale sunt responsabile cu asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica si au raspunderea de a elabora anual un program propriu in domeniul energiei termice, corelat cu programul propriu de eficienta energetica si aprobat prin hotarare a consiliului local sau judetean. Acum noi ori nu avem un asemenea plan, ori autoritatile nu l-au facut foarte bine devreme ce am ramas fara combustibili si fara banii necesari pentru refacerea stocului.
Conducerea SA Termoficare are niste explicatii de dat. Nu te poti astepta sa umble primarul si consilierii sa adune banii pe facturi. Responsabilitatile sunt impartite si ar fi corect ca fiecare sa isi asume si sa isi indeplineasca partea sa.

Adica Societatea de termoficare, Consiliul Local si Guvernul?
Acestia sunt principalii factori implicati. Mie mi se pare fascinant tupeul cu care presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, da vina pe presedintele Traian Basescu pentru ca pitestenii nu au caldura in case! Sunt pur si simplu uluit de atata neobrazare! Daca ajungem ca in Romania seful statului sa se ocupe si de rezervele de combustibil ale fiecarui oras in parte, chiar ca e jalnic. Demagogii de la PSD, care pe ascuns sustin guvernul Tariceanu, in toate gafele facute impotriva comunitatilor locale, ar trebui sa renunte la discursul asta stupid: S-a spart o teava, Basescu e de vina! PSD nu reuseste sa inteleaga ca nu poate prosti populatia cu asemenea argumente.
Ii reamintesc domnului Nicolescu ca, in virtutea descentralizarii, aceasta raspundere apartine autoritatilor locale si ca PSD a condus administratia in Arges si in Pitesti din 1990 incoace, inclusiv Consiliul Municipal Pitesti, care este un actionar unic al societatii de termoficare, un actionar putin cam prea neglijent pentru binele populatiei. Poate ca PSD nu se ridica la inaltimea responsabilitatilor pe care si le-a asumat si poate ar fi mai bine ca, dupa alegerile locale, sa vina altii sa se ocupe de rezolvarea problemelor comunitatii. PD-L considera ca este nevoie de sange proaspat si de o schimbare de strategie la nivelul administratiei locale din Arges. In orice caz, dupa alegerile din iunie, primarul Pitestiului trebuie sa fie obligatoriu membru PD-L si partidul nostru va avea un cuvant greu de spus in strategia de dezvoltare a orasului.

« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe