Interviu 7 martie 2008
7 martie 2008 Ce ne aduce bun votul uninominal? Este o victorie a democratiei si a vointei cetatenilor, care solicita de atatia ani sa isi desemneze direct parlamentarii. Este un prim pas foarte important in realizarea obiectivului de a alege oameni si nu liste.

Ma bucur ca Parlamentul a reusit sa adopte legea privind introducerea votului uninominal, avand in vedere ca am fost unul dintre primii semnatari ai proiectului elaborat in colaborare cu ProDemocratia si ca am propus inca din 2002, cand eram membru PNL, un asemenea sistem.
Nu avem vot uninominal pur, ci un sistem mixt, in care o parte dintre parlamentari sunt alesi direct iar altii prin redistribuire, dar macar este un inceput. Se va intari legatura dintre alegator si ales si vom avea parlamentari mai preocupati sa isi multumeasca votantii si mai putin liderii de partid.
Iar prin introducerea votului direct pentru presedintii de Consilii Judetene se deschide calea imbunatatirii calitatii si in administratia locala. In plus s-ar evita ca presedintii de consilii sa fie desemnati prin targuieli ulterioare alegerilor, care uneori deturneaza sensul votului oferit de electorat. Sper ca pana in 2012 sa fie promovat votul uninominal la toate nivelurile, astfel incat sa nu existe diferente de legitimitate intre presedintele de CJ si ceilalti consilieri.

Va asteptati la o majoritate atat de larga? Au votat toate partidele, mai putin PRM si UDMR.
Eu cred ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa ofere mai des un asemenea spectacol, in care, pe proiecte importante pentru tara, partidele reusesc sa ajunga la un punct de vedere comun si voteaza impreuna, indiferent de culoarea politica.
Trebuie insa sa ne comportam cu totii in continuare in asa fel incat sa fim la inaltimea acestei imagini. Este bine ca s-a adoptat legea privind votul uninominal. Este un pas inainte, catre aplicarea unui sistem pe care romanii si-l doresc. Exista insa riscul sa ramanem doar la aceasta faza, daca nu facem un efort in continuare.

Deci nu avem inca votul uninominal?
Il avem, dar pe hartie, ceea ce nu este suficient. Sunt doua lucruri care pot merge prost: fie legea sa fie declarata neconstitutionala si sa se reintoarca in Parlament, ceea ce ar amana aplicarea acesteia cu cateva luni, fie sa se intarzie nepermis de mult trasarea colegiilor uninominale. Or vad ca ambele premise sunt intrunite in acest moment.
Mai intai, PRM – cu ajutorul generos al PC - a contestat la Curtea Constitutionala nu doar anumite prevederi, ci si legea in ansamblul sau. Peremistii stiu ca in caz de uninominal un partid ca al lor, construit in jurul unui singur om, nu are nicio sansa. Ca urmare a contestatiei, fie articole din lege fie toata legea ar putea fi declarate neconstitutionale ceea ce inseamna ca Parlamentul trebuie da o refaca. Si tare ma tem ca ne prinde toamna refacand la lege.
Apoi, mai este problema impartirii fiecarui judet in colegii uninominale, in care fiecare partid va propune cate un candidat. Abia aici o sa fie batalia, pentru ca toate partidele vor incerca sa traseze colegiile asa incat acestea sa cuprinda in proportie cat mai mare electorat favorabil lor.

Cine traseaza practic colegiile?
Guvernul tocmai a mandatat Ministerul Administratiei sa schiteze colegiile uninominale impreuna cu Parlamentul. Si stiti cum se spune, daca vrei sa ingropi ceva, formeaza o comisie parlamentara. Eu ma tem ca se va forma o comisie, partidele se vor certa intai pe metodologia trasarii colegiilor, apoi pe trasarea lor propriu-zisa si, la final, vor vedea ca nu mai e timp pentru a lua toate masurile administrative si a gasi toata logistica astfel incat sa si aplice masurile efective.
De aceea fac un apel la toti cei care au votat proiectul de vot uninominal sa nu isi bata joc de populatie si sa ingroape intr-o comisie ceea ce au votat atat de eficient in plen.

Pe cine suspectati?
Pe cei care nu au interesul sa participe la alegeri pe sistem uninominal dar nu au avut curajul sa se opuna de frica opiniei publice. Macar cei de la PRM au fost onesti in demersul lor de a vota impotriva legii si apoi de a o contesta la CCR. Dar ce sa spui de PC, care marti voteaza proiectul si miercuri il contesta alaturi de PRM? Asta este fie ipocrizie, fie un acces sinucigas greu de explicat electoratului rarefiat al acestui partid. De altfel eu am anumite suspiciuni si fata de liberali.

Dar ei si-au asumat raspunderea pe uninominal, guvernul PNL adica...
Da. Dumnealor s-au aruncat sa isi asume raspunderea pe uninominal, au supralicitat introducand aici si sefii de Consilii judetene, totul numai ca sa se grozaveasca. Iar apoi, la rece, cand au analizat, au constatat ca le-or fi luat la altii fata, dar lor si-au luat gatul. PNL nu are oameni care sa castige pe sistem uninominal. Pai s-a chinuit din decembrie, de aproape patru luni, sa gaseasca un inlocuitor pentru Chiuariu la Justitie. Toti oamenii buni ai PNL au fost exclusi si sunt in prezent la PDL.
S-a si vazut la dezbaterea legii, unde au incercat sa retraga articolul privind alegerea uninominala a presedintilor de Consilii Judetene. Adica si-au renegat propria propunere de acum cateva luni. PNL stie ca daca se voteaza uninominal la CJ ar indura o dubla infrangere: nicio primarie de mare oras si niciun Consiliu judetean, ceea ce ar insemna moarte sigura la alegerile generale.

Pana la urma singurele avantajate sunt PDL si PSD. 
Votul uninominal avantajeaza partidele puternice. PD-L este cert avantajat pentru ca are oameni de calitate. Pacat insa ca nu am putut vota in Parlament introducerea votului uninominal in doua tururi de scrutin, proiect care a fost si sustinut la referendumul din noiembrie 2007 de patru milioane de romani. Acest sistem ar fi generat doua partide puternice, unul pe stanga si altul pe dreapta.
Daca PSD si-ar fi sustinut propriul proiect, care avea prevederi similare, am fi putut avea vot uninominal cu doua tururi de scrutin. Chiar nu inteleg de ce nu au dorit acest lucru, probabil ca unii dintre ai lor s-au temut ca vor trebui sa isi caute de lucru pe piata libera dupa alegeri. In fine, orice sistem de vot uninominal este insa mai bun decat actualul sistem de vot pe liste, care si.a epuizat capacitatea de a mai fi de folos Romaniei.

Deci, in concluzie, credeti ca vom vota uninominal la alegerile din 2008.
Eu sunt optimist si sper ca macar la parlamentare si tot vom avea vot uninominal. Imi pare rau, chiar as fi dorit sa va dau un interviu in care sa salut cu bucurie introducerea votului uninominal si sa vorbim despre primenirea clasei politice. Dar sunt atatea etape care mai trebuie parcurse si atatea probleme incat ar fi prematur sa ne bucuram. Eu sper insa ca politicienii, care cu buna-credinta, care macar din rusine fata de alegatori, se vor mobiliza si vor da Romaniei dreptul de a vota uninominal inca de la alegerile din acest an.


« inapoi
Omul de Afaceri
Prima oara cand am lucrat pentru bani a fost in clasa a sasea. Putin mai tarziu, am facut ceva mai multi bani vanzand ziare la sfarsit de saptamana. Castigam mai mult intr-un week-end decat parintii mei intr-o luna. Atunci am realizat pentru prima oara ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa incerci sa reusesti pe cont propriu.
Citeste mai multe
Omul politic
Intotdeauna in politica m-am ghidat dupa aceste principii:
1. Intotdeauna am spus ceea ce gandesc, indiferent care au fost consecintele
2. Odata ce am investit intr-un proiect, mi-am asumat pana la capat nu numai beneficiile ci si riscurile
3. Am cautat sa merg intotdeauna alaturi de oameni corecti si demni.
Citeste mai multe